Het effect van massage

Het effect van massage

Massage kan lichaam en geest stimuleren en tot rust brengen. De huid, de bloedsomloop en het lymfevatenstelsel worden gestimuleerd. Dat geeft de bloedcirculatie een oppepper, bevordert celvernieuwing en zorgt ervoor dat de afvalstoffen verwijderd worden. Omdat de gespannen spieren ontspannen raken, stijve gewrichten losser worden en de zenuwen tot rust komen, ontstaat er een algeheel ontspannen en prettig gevoel.

Huid

Door massage wordt bloedcirculatie versneld. Dit bevordert het afschilferen van dode huidcellen, verstevigt de huid en stimuleert het vernieuwingsproces van de huid. Massage helpt bij het in stand houden van collageenvezels, die de huid zijn elasticiteit en stevigheid geven, en brengt rimpels tot staan. De functie van zweet en vetklieren, die de huid doorsmeren en vochtig houden, wordt gereguleerd.

Spieren

Als het bloed sneller stroomt, circuleren ook de belangrijke voedingstoffen efficiënter. Massage is populair bij sporters, omdat massage na het trainen de spierspanning verbetert, de beweeglijkheid herstelt en na een training voor het verwijderen van afvalstoffen zorgt. Door geregelde massage genezen verstuikingen en verrekkingen sneller, terwijl kuitkrampen en stijve spieren tot het verleden gaan horen. Massage voor een training helpt de spieren los en warm te maken, en erna werkt de massage verzachtend voor zere, pijnlijke ledematen.

De bloedsomloop en het lymfevatenstelsel

Massage stimuleert de bloedcirculatie, door de bloedvaten wijder te maken. Een goede bloedsomloop betekent dat bestanddelen van het bloed, waaronder zuurstof en voedingsstoffen, de miljarden individuele cellen in voldoende mate bereiken. Dat is belangrijk voor een gezond functioneren van het lichaam, van de spieren tot de inwendige organen, zoals de nieren en de lever. Tegelijkertijd draagt een toename van de bloedcirculatie bij tot het versnellen van het lymfvatenstelsel, dat afvalstoffen opneemt en afvoert. In tegenstelling tot de bloedsomloop, die door het hart wordt rondgepompt, heeft het lymfevatenstelsel geen eigen pomp en is voor een doelmatige werking afhankelijk van spieractiviteit.Massage is een belangrijk middel om de stroom van lymfe te versnellen, waardoor een meer gerichte filtering en afvoer van afvalstoffen door het hele lichaam heen bevordert wordt. Een efficiënt lymfevatenstelsel geeft het lichaam een sterk immuunsysteem om zich weer te stellen tegen infecties en ziekte.

Spijsvertering

Massage brengt de spijsvertering in beweging, zodat het proces van opname en afvoer verbeterd wordt. Dat helpt bij klachten als obstipatie en winderigheid. Het spijsverteringsstelsel reageert snel op stress en de vermindering van angst en spanning, die het gevolg zijn van regelmatige massage, heeft een regulerende werking op de spijsvertering.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Massage en trainingen

Verstuikingen en verrekkingen

Een brandend gevoel onder de huid vormt waarschijnlijk een aanwijzing dat er spieren, vezels of gewrichtsbanden verrekt zijn, uitgerekt tot voorbij hun natuurlijke grenzen. Dit is vaak het gevolg van trainen zonder een goed warming up progamma of van overdreven inspanning(bijv stress). Een lichte massage van het getroffen gebied helpt ook om het herstel te versnellen.Verstuikingen zijn nog ernstiger en worden veroorzaakt door een flinke verdraaiing van de enkel, knie of pols. De omliggende spieren, gewrichtsbanden en pezen kunnen ook beschadigd zijn en het getroffen gebied kan ontzettend pijnlijk en opgezwollen zijn. Leg 15 a 20 minuten een ijszak of een koude kompres op de plek om de zwelling te verminderen. Daarna kan de plek in kwestie zachtjes gemasseerd worden. Niet rechtstreeks op de zwelling werken! Gebruik daarna een steunverband.

Kramp

U hoeft geen fitness/fanaat te zijn om last te hebben van kramp. Integendeel, het zijn vaak de spieren die te weinig gebruikt of slecht voorbereid zijn, waaraan u kramp krijgt. Er is niet eens beweging nodig om kramp te veroorzaken: de brandende pijn van kramp kan midden in de nacht optreden, wanneer de verminderde bloedcirculatie of een tekort aan Calcium of Zout. Massage zal de bloedsomloop versnellen, zodat de pijn minder wordt. U kunt ook proberen om de getroffen spier te strekken.

Rugpijn

Belasting van de rug is de meest voorkomende bron van pijn die de gezondheid verzwakt. De meeste sporten verhogen de spanning op benen, billen en rug. Eerdere blessures kunnen ervoor zorgen dat de rug gevoelig is voor een steeds terugkerende pijn. Ook ongunstige, ongeschikte of overmatige trainingen kan problemen geven. U moet uw rug nooit aan onnodige spanningen blootstellen. Door een regelmatige een grondige rugmassage(met name voor een training) zult u niet zo gauw geblesseerd raken. Raadpleeg altijd een arts, een osteopaat of een chiroprator als u twijfelt aan de ernst van rugklachten.